dinsdag 15 december 2009

Discobolus

Pagina 148.
4.34 Discobolus
Kopie uit de Romeise keizertijd, origineel van Myron van Eleutherae.
Marmer, hoogte 152,2 cm
Museo Nazionale Romano, Rome.


Wat zie ik?
Er is een man figuur afbeeld, met in zijn hand een discus. Aan zijn figuur te zien is hij zeer waarschijnlijk een atleet. Achter hem zie je een soort van buis, deze is om het beeld in balans te houden. De houding van de man is met zijn bovenlichaam wat voorovergebogen en zijn rechterarm is naar achteren gezwaaid met de discus. Zijn linkerhand hang voor zijn knie. De voeten zijn niet bij elkaar, want het linkerbeen staat verder naar achteren, deze voet staat omhoog gekanteld met de tenen op de vloer. Verder kijkt de man naar de discus.

Woorden die ik niet begreep:
Epigrammen: Het woord epigram is van Griekse oorsprong en betekent letterlijk 'opschrift'. Het werd oorspronkelijk gebruikt in inscripties op monumenten, wijgeschenken, grafstenen, altaren, enz. Omdat het maken van een inscriptie veel werk is en er vaak weinig ruimte was voor tekst was een bondige formulering vereist. Vanaf de achtste eeuw v.Chr. werden epigrammen vaak in dichtvorm geschreven.


Draagt de tekst bij aan het begrip van de afbeelding?
Als je het beeld ziet kun je zelf al wel afleiden dat het een atleet is. En als je wat langer kijk zie je inderdaad wel dat de houden iet wat stram is. Het is een beetje onlogisch, als je nog wat meer wilt weten kun je inderdaad wel genoeg erover vinden in de tekst.


Tekst herschrijven

De Discobolus word ook wel de discuswerper genoemd, het  verloren gegane originele beeld werd vervaardigd ca. 450 v.Chr. door de Attische beeldhouwer en bronsgieter Myron van Eleutherae. Het bronzen beeld was ongeveer 1.55m hoog en stond vermoedelijk in Delphi of Olympia. De ledematen houden elkaar in evenwicht in een ingewikkelde patroon van vormen, de gestalte word namelijk niet in beweging weergegeven. Volgens de atleten van tegenwoordig is de houding onlogisch als je een discus wilt werpen. Je kijkt namelijk dan naar voren en niet opzij. Het originele beeld zou waarschijnlijk veel indruk hebben gemaakt, doordat deze levensecht leek met zijn gekleurde ogen  temidden van andere atletische rechtopstaande beelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten